Marie Schmolková (HICEM Praha) Herbertu L. Samuelovi (Council for German Jewry in London) ohledně Židů na vlečném člunu na Dunaji

Metadata

zoom_in
1

Přepis

  1. Česky

The Hon. Viscount Samuel of Mount Carmel,

Council for German Jewry,

[...]

Ctihodný Vikomt Samuel z Mount Carmelu,

Výbor pro pomoc německému židovstvu

[...]

Vážený pane,

ve věci Židů internovaných na palubě vlečného člunu Laortis, poblíž Rajky.

S politováním přijímáme negativní výsledek porady, oznámený naší předsedkyni, paní Marii Schmolkové, která se právě vrátila z Londýna.

Schmolková odjela do Paříže a Hicem celou záležitost znovu posoudil, přičemž dospěl k závěru, že otázku nelze vyřešit jinak, než pomocí navrženého plánu.

Rodiny s mnoha dětmi nemohou být vypraveny do Argentiny jako turisté cestující první třídou, protože by náklady byly příliš vysoké, 11,500 korun na osobu, což by šestičlennou rodinu vyšlo zhruba na 500 liber šterlinků.

Situace osob na palubě vlečného člunu je horší, než si kdokoli dovede představit, což dokládá jak přiložená kopie námi obdrženého dopisu, tak osobní zkušenost, kterou paní Schmolková získala při návštěvě na palubě. Za stávající situace se domníváme, že nemůžeme přijmout výhradní zodpovědnost za tyto nešťastníky. Je třeba, aby část tohoto břemene neslo židovstvo jako celek.

Těším se na Vaši včasnou odpověď a věřím, že využijete svého vlivného postavení, aby byla tato záležitost znovu zvážena s příznivým závěrem.

V úctě,

M. Schmolková

Odkazy na prameny

  • Updated 5 years ago
The United Kingdom declared war on Nazi Germany on 3 September 1939, after the German invasion of Poland. After the defeat of France in the spring of 1940, the British Expeditionary Force withdrew from the European Continent. Although the Channel Islands near the French coast did fall into German hands, from the summer of 1940 until 1945, mainland Britain resisted German invasion and became a refuge for many governments-in-exile and refugees of the occupied countries in Europe. At the outbrea...

Wiener Holocaust Library

  • Wiener Library for the Study of the Holocaust & Genocide
<p><span style="color: #ff0000;"><strong>Readers need to reserve a reading room terminal to access a digital version of this archive.</strong></span></p><p>This collection consists of correspondence of the Council for German Jewry on the following subjects: dismissals of Jewish staff at Göttingen University (608/1); Austrian Jewish refugees from the Burgenland; various synagogue congregations in Germany (608/2); emergency relief organisation for German scientists abroad (608/3). Also a report by...