Československé ministerstvo vnitra o vyhánění rakouských Židů do Československa

Metadata

zoom_in
2

Přepis

  1. Česky
insert_drive_file
Text ze strany1

Věc: Rakouští židovští uprchlíci - pokus o jejich přepravu do ČSR.

Dne 31. března 1938 o 14 hod. upozornil posl. Klein, že na hranici československo-rakouské u Bratislavy v pohraniční stanici Berg jsou na československém území deložováni židovští uprchlíci vyhoštění z Rakouska, jejichž stav jest beznadějný a žádal za vyšetření a podle možnosti za ochranu pro ně.

Presidium zemského úřadu v Bratislavě, jemuž bylo uloženo věc vyšetřiti, podalo dne 1. dubna 1938 o 9 hod. dopolední (u telefonu oficiál Frančik) tuto zprávu:

"Dne 30. března 1938 l 17.50 hod. bylo na rakouskou pasovou kontrolu v Bergu dopraveno autokarem a nákladním autem asi 40 osob rakouské státní příslušnosti a židovského původu (muži, ženy i děti), pocházejících z Frauenkirchen v Burgenlandu. Motorová vozidla zůstala s nimi státi na rakouském celním úřadě v Bergu. Zároveň s těmito osobami přijel osobním nájemním autem značky S-371 čsl. státní příslušník Pavel Haberfeld, nar. 13. ledna 1911 v Piešťanech, příslušný do Bratislavy a bytem v Bratislavě, Štefanovičova ul. č. 6.

Haberfeld přišel v průvodu rakouského finančního orgánu na čsl. pasovou kontrolní stanici v Bergu a dožadoval se vpuštění všech uvedených osob, které prý byly z Rakouska vykázány, do ČSR. To bylo mu však odepřeno. Haberfeld se proto vrátil s rakouským finančním orgánem zpět na území rakouské.

Asi o 20 hod., rovněž dne 30. března 1938, byly zmíněné a z Rakouska vykázané osoby dopraveny rakouskými finančními orgány na cestu vedoucí směrem ke Kittsee, kde při jednom stohu v po-

insert_drive_file
Text ze strany2
li byly rozděleny do skupin po třech a tyto trojice měly býti dopraveny illegálně přes čsl. hranice do ČSR. Jelikož čsl. hranice jsou přísně střeženy, nebylo možno dotčené osoby k nám dopraviti, a proto k ránu na 31. března 1938 byly odvezeny na maďarské hranice, kde po částech je rakouské finanční orgány převedly do Maďarska.

Zmíněných asi 40 osob nachází se nyní na policejním komisařství v Orosváru v Maďarsku.

Podle hlášení čsl. pasové kontrolní stanice v Bergu jest údajně v obci Parndorf v Rakousku připraven již další transport osob židovského původu k přepravení přes čsl. hranice. V důsledku toho policejní ředitelství v Bratislavě sesílilo stráž na státní hranici.

Zemský úřad v Bratislavě uvědomil o věci státně policejní úřady v Parkáni a v Komárně, jakož i okresní úřady v Bratislavě a v Malackách s pokynem, aby učinily přísná opatření by přestupu jmenovaných osob přes hranice z Maďarska a z Rakouska bylo každým spůsobem zabráněno."

Dr. Sp.

Odkazy na prameny

  • Updated 1 year ago
The Czech lands (Bohemia, Moravia and Czech Silesia) were part of the Habsburg monarchy until the First World War, and of the Czechoslovak Republic between 1918 and 1938. Following the Munich Agreement in September 1938, the territories along the German and Austrian frontier were annexed by Germany (and a small part of Silesia by Poland). Most of these areas were reorganized as the Reichsgau Sudetenland, while areas in the West and South were attached to neighboring German Gaue. After these terr...

Národní archiv

  • Státní ústřední archiv
  • NA
  • The National Archives
  • Czechia
  • Archivní 2257/4
  • Praha 4 - Chodovec
  • Updated 1 year ago

Ministerstvo vnitra I., Praha

  • Ministry of Interior I., Prague
  • NAD 1075
  • Národní archiv
  • 1075
  • English
  • The fonds consists out of 2147...
  • Updated 8 years ago
Documents of this fonds illustrate the broad scope of the agenda of the Ministry of Interior. It included, apart from the security and administrative matters, also minority and language issues, citizenship, population register, press and censorship issues, and also the agenda of the then non-existing Ministry of Social Welfare. The most valuable documents can be found mainly in the presidial part the fonds, where the events of the period can be studied from the situation reports of district and...