Telefonická hlášení Zemskému úřadu v Brně o událostech na rakouské hranici, 13. března 1938

Metadata

zoom_in
13

Přepis

  1. Česky
insert_drive_file
Text ze strany1
insert_drive_file
Text ze strany2
insert_drive_file
Text ze strany3

Mikulov, státní policejní úřad. Na československé hranici zadrženi byli mimo celní čáru jeden říšskoněmecký a jeden rakouský státní občan, kteří sdělují, že se ve Vídni vykládá, že ČSR má na hranicích vojsko s kulomety a děly, u Bratislavy je prý přichystán armádní sbor, vtrhnout do Rakouska.

[...]

Znojmo, státní policejní úřad. Hlásí, že pohraniční orgány vrátily od hranice poslance Králíčka, který v průvodu 5 osob pokusil se o překročení hranic směrem do Rakouska. Ze státního policejního úřadu ve Znojmě vrátí se také advokát Dr. Branczík z Brna, který svou cestu do Vídně oddůvodňuje správním zastupováním klientky Bobrovské, bydlící ve Vídni. Po dotazu u min. vnitra byli oba puštěni.

insert_drive_file
Text ze strany4

Presidium ministerstva vnitra (u tel. Dr Matějka), žádá v 9 hod. podání zprávy. Za 1) Kolik rakouských státních příslušníků domáhalo se přístupu k nám. 2) Kolik jich bylo vráceno. 3) Kteří byli k nám vpuštěni přes daný příkaz.

(Dr Matějka)

Sdělen v 10.50 hod. presidiu ministerstva vnitra podle telefonického hlášení příslušných státních policejních úřadů.

Břeclav ad 1) 300 ad 2) 198, ad 3) 0.

Znojmo ad 1 100 ad 2) 100 ad 3) 0.

Mikulov ad 1) 12 ad 2) 12 ad 3 0.

Příval rakouských státních příslušníků byl značný toliko při prvních vlacích z Břeclavi. Vrácené osoby jely nazpět příštím vlakem a byly v Cáhnově rakouskými orgány přísně prohlédnuty, hlavně pokud se týče valut a byly také vyslýchány, proč nebyly vpuštěny do ČSR. Naše pohraniční úřady pouštějí do ČSR toliko lidi, kteří mohou dokázati, že sem jedou z hospodářských důvodů[,] že zde mají majetek, neb trvalé bydliště, neb sem jedou z jiných rodinných důvodů, jako pohřeb atd.

insert_drive_file
Text ze strany5

Břeclav, státní policejní úřad. Úplný klid, příliv cestujících směrem od Vídně téměř úplně ochabl, zpráv z rakouské strany zvláštních není.

Vzhledem v tomu, že výkon pohraniční služby vyžadoval by v některých úsecích na rakouských hranicích jistého zesílení, jak bylo konstatováno na schůzce tří dne 12.března[,] bylo u příležitosti telefonického hovoru okr. úřadu v Mor. Budějovicích zařízeno, aby úsek Vratěnín a Slavonice byl sesílen. Správce okresního úřadu sděluje, že četnické stanice Vratěnín, Dešná, Písečné a Slavonice byly již zesíleny v noci na sobotu o 3 muži a že zařídil, aby na dnešek patrulovalo v dotyčném úseku Vratěnín-Slavonice osobní auto s 5 členy pohotovostního oddílu. Vzato se souhlasem na vědomí.

Rovněž okresnímu úřadu ve Znojmě bylo při telefonickém hlášení sděleno, aby z pohotovostního oddílu Znojmo vyslal posilu do úseku Šafov-Vranov a Jaroslavice. Na oba úseky asi po 4 až 5 muzích tak, aby to nebylo nápadné. Zemské finanční ředitelství provede sesílení na úseku Valtice pohraniční finanční stráží.

insert_drive_file
Text ze strany6
insert_drive_file
Text ze strany7

[...]

Státní policejní úřad v Břeclavi. V přilehlém pohraničí rakouském jsou prohlížena velmi přísně auta s cestujícími, aby bylo zjištěno hodně případů, že cestující, kteří pokoušeli se autem dostati přes hranice Rakouska, byli v Rakousku zastaveni, při čemž byly zabaveny vysoké peněžité obnosy pro pokus o pašování přes hranice.

[…]

insert_drive_file
Text ze strany8
insert_drive_file
Text ze strany9
insert_drive_file
Text ze strany10

[...]

Finanční stráž v Poštorné dotazuje se Dr Prokeše, jak se má zachovati vzhledem k tomu, že rakouští celníci hodlají prý od 22 hod. dnešního dne uvolniti přechod hranic. Bylo jim Dr. Prokešem sděleno, že nutno postupovat podle dosavadních instrukcí.

(sděleno pres. min. vnitra Dr. Vaníčkovi o 18.45 hod.)

insert_drive_file
Text ze strany11
insert_drive_file
Text ze strany12
insert_drive_file
Text ze strany13

Odkazy na prameny

  • Updated 1 year ago
The Czech lands (Bohemia, Moravia and Czech Silesia) were part of the Habsburg monarchy until the First World War, and of the Czechoslovak Republic between 1918 and 1938. Following the Munich Agreement in September 1938, the territories along the German and Austrian frontier were annexed by Germany (and a small part of Silesia by Poland). Most of these areas were reorganized as the Reichsgau Sudetenland, while areas in the West and South were attached to neighboring German Gaue. After these terr...

Moravský zemský archiv v Brně

  • Moravian Provincial Archive in Brno
  • MZA v Brně
  • Moravian Land Archives in Brno
  • Czechia
  • Palachovo náměstí 1.
  • Brno
  • Updated 5 years ago