insert_drive_file
Text ze strany1
insert_drive_file
Text ze strany2
insert_drive_file
Text ze strany3

Mikulov, státní policejní úřad. Na československé hranici zadrženi byli mimo celní čáru jeden říšskoněmecký a jeden rakouský státní občan, kteří sdělují, že se ve Vídni vykládá, že ČSR má na hranicích vojsko s kulomety a děly, u Bratislavy je prý přichystán armádní sbor, vtrhnout do Rakouska.

[...]

Znojmo, státní policejní úřad. Hlásí, že pohraniční orgány vrátily od hranice poslance Králíčka, který v průvodu 5 osob pokusil se o překročení hranic směrem do Rakouska. Ze státního policejního úřadu ve Znojmě vrátí se také advokát Dr. Branczík z Brna, který svou cestu do Vídně oddůvodňuje správním zastupováním klientky Bobrovské, bydlící ve Vídni. Po dotazu u min. vnitra byli oba puštěni.

insert_drive_file
Text ze strany4

Presidium ministerstva vnitra (u tel. Dr Matějka), žádá v 9 hod. podání zprávy. Za 1) Kolik rakouských státních příslušníků domáhalo se přístupu k nám. 2) Kolik jich bylo vráceno. 3) Kteří byli k nám vpuštěni přes daný příkaz.

(Dr Matějka)

Sdělen v 10.50 hod. presidiu ministerstva vnitra podle telefonického hlášení příslušných státních policejních úřadů.

Břeclav ad 1) 300 ad 2) 198, ad 3) 0.

Znojmo ad 1 100 ad 2) 100 ad 3) 0.

Mikulov ad 1) 12 ad 2) 12 ad 3 0.

Příval rakouských státních příslušníků byl značný toliko při prvních vlacích z Břeclavi. Vrácené osoby jely nazpět příštím vlakem a byly v Cáhnově rakouskými orgány přísně prohlédnuty, hlavně pokud se týče valut a byly také vyslýchány, proč nebyly vpuštěny do ČSR. Naše pohraniční úřady pouštějí do ČSR toliko lidi, kteří mohou dokázati, že sem jedou z hospodářských důvodů[,] že zde mají majetek, neb trvalé bydliště, neb sem jedou z jiných rodinných důvodů, jako pohřeb atd.

insert_drive_file
Text ze strany5

Břeclav, státní policejní úřad. Úplný klid, příliv cestujících směrem od Vídně téměř úplně ochabl, zpráv z rakouské strany zvláštních není.

Vzhledem v tomu, že výkon pohraniční služby vyžadoval by v některých úsecích na rakouských hranicích jistého zesílení, jak bylo konstatováno na schůzce tří dne 12.března[,] bylo u příležitosti telefonického hovoru okr. úřadu v Mor. Budějovicích zařízeno, aby úsek Vratěnín a Slavonice byl sesílen. Správce okresního úřadu sděluje, že četnické stanice Vratěnín, Dešná, Písečné a Slavonice byly již zesíleny v noci na sobotu o 3 muži a že zařídil, aby na dnešek patrulovalo v dotyčném úseku Vratěnín-Slavonice osobní auto s 5 členy pohotovostního oddílu. Vzato se souhlasem na vědomí.

Rovněž okresnímu úřadu ve Znojmě bylo při telefonickém hlášení sděleno, aby z pohotovostního oddílu Znojmo vyslal posilu do úseku Šafov-Vranov a Jaroslavice. Na oba úseky asi po 4 až 5 muzích tak, aby to nebylo nápadné. Zemské finanční ředitelství provede sesílení na úseku Valtice pohraniční finanční stráží.

insert_drive_file
Text ze strany6
insert_drive_file
Text ze strany7

[...]

Státní policejní úřad v Břeclavi. V přilehlém pohraničí rakouském jsou prohlížena velmi přísně auta s cestujícími, aby bylo zjištěno hodně případů, že cestující, kteří pokoušeli se autem dostati přes hranice Rakouska, byli v Rakousku zastaveni, při čemž byly zabaveny vysoké peněžité obnosy pro pokus o pašování přes hranice.

[…]

insert_drive_file
Text ze strany8
insert_drive_file
Text ze strany9
insert_drive_file
Text ze strany10

[...]

Finanční stráž v Poštorné dotazuje se Dr Prokeše, jak se má zachovati vzhledem k tomu, že rakouští celníci hodlají prý od 22 hod. dnešního dne uvolniti přechod hranic. Bylo jim Dr. Prokešem sděleno, že nutno postupovat podle dosavadních instrukcí.

(sděleno pres. min. vnitra Dr. Vaníčkovi o 18.45 hod.)

insert_drive_file
Text ze strany11
insert_drive_file
Text ze strany12
insert_drive_file
Text ze strany13