Uzavřít hranice. Článek z deníku Venkov

Metadata

Přepis

  1. Česky

Události v Rumunsku, některé průvodní zjevy v Polsku a pochopitelně trvající stav v Německu vůči židovské minoritě vzbudil obavu naší veřejnosti, že by mohlo dojíti k přílivu židovských emigrantů do našeho státu. Úřední tisková kancelář včera byla zmocněna kompetentními místy prohlásiti, že všechny obavy, týkající se přílivu cizinců, jsou bezpodstatné, protože vláda republiky učinila přísná opatření na ochranu domácího pracov. trhu.

Československo není zemí umělého antisemitismu. V historických zemích hospodářská nerovnoměrnost byla vyřešena již před převratem. Značný vliv hospodářských kruhů židovských zůstal spíše v průmyslu německém a v pohraničních krajích. Tradice židovská má u nás určitou minulost a historické kořeny.

Není-li nebezpečí antisemitismu, neznamená to, že se nesmějí dělati přípravy, aby ho také nebylo pro příští doby.

Změnou hospodářských poměrů v Německu, v Rumunsku a přetlakem populace v Polsku prosakují přes hranice našeho státu cizinci, kteří by snadno mohli prodlužovati svůj pobyt v republice. Víme, že ministerstvo vnitra je na stráži, a víme také, že dosud často muselo proti vůli různých činitelů protlačovat správná opatření proti usazení emigrace v zemi. Jestliže vlna antisemitská vznikala v Německu přílivem židů z Polska za války, v Rumunsku ztrojnásobením se počtu židů z Besarabie a z Ruska, v Polsku jejich značným počtem, ale i tlakem od východu, pak musíme se snažiti, abychom stejnou příčinu nevyvolali v našich poměrech.

Pracovní trh pro své příslušníky chrání dnes všechny státy, bez ohledu, jsou-li to státy demokratické nebo totalitní. Musíme pracovní trh pro své příslušníky brániti také doma. Nebezpečí jest hlavně v tom, aby pod záminkou studia, příbuzenských styků, nemocniční léčby a lázeňského pobytu neusazovali se v našich zemích na celá léta emigranti, kteří pak se zapojují do našeho obchodu, do naší výroby. Je v zájmu i těch židů, kteří se zrodili a po staletí žijí v našem prostředí, aby se bránili přílivu emigrace z ciziny a aby neumožňovali svými stálými příbuzenskými styky jakýkoliv příliv emigrace.

Vítáme opatření československé vlády a doporučujeme také provésti rozsáhlou revisi všech pracovních povolení, a zjistiti poměrnost účasti na pracovních povoleních emigrace podle národností. Nejde nám o žádnou akci pro omezení pracovního povolení lidem, kteří zde bydlí po desítiletí, nebo o akci, který by nutně vyvolala protiopatření u sousedních států, jde nám pouze o ochranu pracovního trhu pro příští doby, jde nám o klid ve státě, o zamezení jakýchkoliv hnutí, jež by rozrušovala vnitřní vývoj a byla podnětem k pustým kampaním mezi jednotlivými národnostmi. Tato politika se dá zdravě dělat jenom tehdy, když si všechny obory výroby uvědomí, že charakter každého počínání v této zemi musí zůstati v Československu a musí býti podřízen státnímu zájmu.