Opatření proti hrozícímu přílivu emigrantů z Rumunska

Metadata

Přepis

  1. Česky
insert_drive_file
Text ze strany1

Vzhledem k tomu, že se vyskytly zprávy o hrozícím přílivu emigrantů z Rumunska na čsl. území, byl tamnímu presidiu dne 29. prosince 1937 dán telefonický pokyn, aby rumunští státní příslušníci, kteří jsou emigranty, nebo u kterých důvodné okolnosti nasvědčují tomu, že jsou emigranty, nebyli na naše státní území pouštěni, ani když mají cestovní průkazy v pořádku.

Dodatečně bylo tamnímu presidiu dne 4. ledna 1938 sděleno, že uvedený pokyn se vztahuje na emigranty (uprchlíky) z Rumunska vůbec, bez ohledu na jejich státní příslušnost, zejména též na bezdomovce.

Tamní presidium se žádá za opatření, aby k výše uvedenému účelu byla zostřena kontrola cizinců na hranicích a aby illegální přechod hranic byl pokud možno znemožněn.

Ježto není vyloučeno, že by se rumunští emigranti mohli pokusiti o vstup na naše území nejen přímo z Rumunska, nýbrž též oklikou územím jiného sousedního státu, budiž zostřena kontrola cizinců i na maďarské a polské hranici.

insert_drive_file
Text ze strany2

Kdyby snad přes tato opatření se v ojedinělých případech podařilo nevítaným emigrantům z Rumunska vniknouti na naše státní území, budiž zařízeno, pokud možno nejrychlejší jejich odstranění.

K informaci se sděluje, že dle sdělení ministerstva zahraničních věcí je připraveno a bude s největším urychlením provedeno znovuzavedení visové povinnosti ve styku s Rumunskem.

Event. konkrétní případy přechodu hranic, resp. pokusů o přechod hranic emigranty z Rumunska, jakož i event. zvláštní poznatky a zkušenosti, získané při postupu dle tohoto výnosu, buďtež ihned hlášeny.

Odkazy na prameny

  • Updated 4 years ago
Until the end of the First World War, Slovakia belonged to the Hungarian half of the Habsburg Monarchy. After 1918, it became a part of the Czechoslovak Republic. Following the Munich agreement of September 1938, Slovakia declared autonomy. A single-party regime came to power, with Jozef Tiso as prime minister. In November 1938, the country lost much of its southern territories to Hungary. At Germany’s instigation, the Slovak Parliament proclaimed independence on 14 March 1939, but remained boun...

Slovenský národný archív

  • Slovak National Archive
  • Slovakia
  • Drotárska cesta 42, P.O.BOX 115
  • Bratislava
  • Updated 11 months ago