insert_drive_file
Text ze strany1

Vzhledem k tomu, že se vyskytly zprávy o hrozícím přílivu emigrantů z Rumunska na čsl. území, byl tamnímu presidiu dne 29. prosince 1937 dán telefonický pokyn, aby rumunští státní příslušníci, kteří jsou emigranty, nebo u kterých důvodné okolnosti nasvědčují tomu, že jsou emigranty, nebyli na naše státní území pouštěni, ani když mají cestovní průkazy v pořádku.

Dodatečně bylo tamnímu presidiu dne 4. ledna 1938 sděleno, že uvedený pokyn se vztahuje na emigranty (uprchlíky) z Rumunska vůbec, bez ohledu na jejich státní příslušnost, zejména též na bezdomovce.

Tamní presidium se žádá za opatření, aby k výše uvedenému účelu byla zostřena kontrola cizinců na hranicích a aby illegální přechod hranic byl pokud možno znemožněn.

Ježto není vyloučeno, že by se rumunští emigranti mohli pokusiti o vstup na naše území nejen přímo z Rumunska, nýbrž též oklikou územím jiného sousedního státu, budiž zostřena kontrola cizinců i na maďarské a polské hranici.

insert_drive_file
Text ze strany2

Kdyby snad přes tato opatření se v ojedinělých případech podařilo nevítaným emigrantům z Rumunska vniknouti na naše státní území, budiž zařízeno, pokud možno nejrychlejší jejich odstranění.

K informaci se sděluje, že dle sdělení ministerstva zahraničních věcí je připraveno a bude s největším urychlením provedeno znovuzavedení visové povinnosti ve styku s Rumunskem.

Event. konkrétní případy přechodu hranic, resp. pokusů o přechod hranic emigranty z Rumunska, jakož i event. zvláštní poznatky a zkušenosti, získané při postupu dle tohoto výnosu, buďtež ihned hlášeny.