Memorandum rakouských uprchlíků v Brně

Metadata

zoom_in
4

Přepis

  1. Česky

insert_drive_file
Text ze strany1
POMOCNÉ ÚSTŘEDÍ PRO UPRCHLÍKY BRNOZENTRALHILFSSTELLE FÜR FLÜCHTLINGE BRÜNN

Brno, 8. srpna 1938

Pane ministře vnitra

Dovolujeme si zaslat Vám memorandum rakouských uprchlíkůBrně, které nám bylo předáno k postoupení.

S výrazem oddanosti

Pomocné ústředí pro uprchlíky - Zentralhilfsstelle für Flüchtlinge 1 Note 1 : podpis nečitelný

K rukám Pomocného ústředí pro uprchlíky Brno.

Události posledních týdnů a zejména dnů nás přiměly k tomu, abychom se ve vlastní věci obrátili na mezinárodní veřejnost.

Násilné připojení RakouskaNěmecké říši uvrhlo mnoho tisíc lidí do bídy a nouze. Dennodenně dochází k zatýkání lidí, kteří se neprovinili ničím jiným než tím, že jsou buď Židé, anebo jsou jiného světového názoru než režim vládnoucí v Německu.

Po měsíce a týdny trvajícím věznění plném psychických i fyzických útrap je na lidech často nemocných, ženách, dětech a starcích vynuceno prohlášení, že na sebe dobrovolně berou nebezpečí ilegálního přechodu hranic, a pak jsou dopraveni na německé hranice. Jiná skupina lidí, dosud na svobodě, jsou různými nařízeními a zákony Německé říše, připomínajícími středověk, doháněni k zoufalství, takže někteří páchají sebevraždu, jiní opouštějí svůj majetek i domov, aby unikli peklu.

Značná část těchto lidí odchází do Č.S.R., protože tento stát leží v bezprostřední blízkosti a představuje demokratický ostrov v moři reakce.

Uvědomujeme si, že tento stát sám se s problémem emigrace nemůže vyrovnat. Velice přátelským způsobem přijal stovky lidí, kteří si zachránili pouhý holý život. Povolení k pobytu

insert_drive_file
Text ze strany3
většiny emigrantů z Rakouska vyprší 8. srpna a existuje důvodné nebezpečí, že tito lidé se opět octnou na hranicích a opět povedou existenci plnou strádání, budou postrkováni od hranic k hranicím a nakonec bídně zahynou.

Neboť mezi emigrantyRakouska jsou nejenom Rakušané, ale i Poláci, Rumuni, Maďaři atd., kteří měli stálé bydliště v Rakousku a kteří na základě nařízení svého státu musejí mnoho měsíců čekat na uznání svého státního občanství, při ilegálním vstupu na půdu své vlasti však budou nemilosrdně zavřeni a uvrženi do koncentračního tábora.

V téže situaci se ocitá velký zástup lidí bez státní příslušnosti, jejichž osud zvlášť líčit je zbytečné. Ty zřejmě nepřijme žádný reakční stát, jsou smrti zasvěceni jako první.

Náš pobyt v Č.S.R.. by měl trvat jen do okamžiku, kdy problém emigrace vyřeší konference o uprchlících a nám se dostane možnosti založit novou existenci. Je tudíž jasné, že náš pobyt v Č.S.R. bude pouze přechodný.

Z toho pro nás vyplývají následující kroky:

1./ Prosíme pana prezidenta Dr. BENEŠE, aby použil svého vlivu k tomu, aby emigranti v současné době se zdržující v čsl. republice obdrželi povolení k pobytu až do úplného vyřízení problému emigrace na mezinárodní konferenci o uprchlících (momentálně v Londýně). Spoléháme u této žádosti na čsl. demokracii a dovolujeme si poukázat na to, že před založením čsl. republiky mnoho jejích synů nalézalo velmi přátelský azyl u ostatních národů.

insert_drive_file
Text ze strany4

2./ Pana ministra vnitra, jemuž přímo přísluší udělování dočasných povolení k pobytu, prosíme, aby zohlednil shora uvedené skutečnosti.

3./ Pana předsedu poslanecké sněmovny prosíme o podporu naší žádosti.

4./ Obracíme se na socialistické a demokratické strany čsl. republiky se žádostí, aby nás podpořily v našem zápase o holý život.

5./ Obracíme se na konferenci o uprchlících, momentálně zasedající v Londýně2Note 2 : Mezivládní výbor pro uprchlíky (Intergovernmental committee for refugees) zřízený po konferenci v Évianu usiloval o vyjednání dohody o podmínkách emigrace z nacistického Německa., s výzvou, aby problém emigrace co nejdříve vyřešila, tak aby po přijatých usneseních této konference nebylo na záchranu tisíců životů a existencí už příliš pozdě.

6./ V neposlední řadě se obracíme na nejširší světovou veřejnost a na všechny dobře smýšlející lidi, aby v naší nouzi stáli po našem boku a co nejúčinněji nás podporovali, tak aby byla zachráněna čest lidstva a budoucí generace se od něho s nevolí neodvracela.

JE NEZBYTNÁ RYCHLÁ POMOC.

Emigranti v Brně

Bratislavská 4

Odkazy na prameny

  • Updated 1 year ago
The Czech lands (Bohemia, Moravia and Czech Silesia) were part of the Habsburg monarchy until the First World War, and of the Czechoslovak Republic between 1918 and 1938. Following the Munich Agreement in September 1938, the territories along the German and Austrian frontier were annexed by Germany (and a small part of Silesia by Poland). Most of these areas were reorganized as the Reichsgau Sudetenland, while areas in the West and South were attached to neighboring German Gaue. After these terr...

Národní archiv

  • Státní ústřední archiv
  • NA
  • The National Archives
  • Czechia
  • Archivní 2257/4
  • Praha 4 - Chodovec
  • Updated 1 year ago

Ministerstvo vnitra I., Praha

  • Ministry of Interior I., Prague
  • NAD 1075
  • Národní archiv
  • 1075
  • English
  • The fonds consists out of 2147...
  • Updated 8 years ago
Documents of this fonds illustrate the broad scope of the agenda of the Ministry of Interior. It included, apart from the security and administrative matters, also minority and language issues, citizenship, population register, press and censorship issues, and also the agenda of the then non-existing Ministry of Social Welfare. The most valuable documents can be found mainly in the presidial part the fonds, where the events of the period can be studied from the situation reports of district and...