Důvěrný oběžník Zemského úřadu v Brně o zamezení příchodu rakouských uprchlíků

Metadata

Přepis

  1. Česky

Předmět: Říšskoněmečtí emigranti - židé, zabránění přílivu do ČSR.

[...]

Všem pánům okresním hejtmanům, panu starostovi města Olomouce a pánům přednostům státních policejních úřadů i expositur.

Stále se zjišťují zprávy, že přes učiněná omezení pronikají trvale do ČSR. emigranti býv. Rakouska, zejména emigranti židovského původu.

Buďtež proto prováděny nenápadné prohlídky v místech, kam emigranti tohoto druhu notoricky směřují a zjišťovány osoby, které se sem dostaly obejitím učiněných omezení.

Proti osobám, porušivším při překročení hranic příslušné předpisy budiž zakročeno trestně a zároveň zjištěno, jakým způsobem se dostaly do ČSR.

Byly-li, jak se to nezřídka stává, odstrčeny říšskoněmeckými orgány na státní hranice a illegální cestou poslány do ČSR., budiž s nimi o této skutečnosti sepsán protokol a tento sem předložen ve čtyřech vyhotoveních.

Při této příležitosti se znovu zdůrazňuje, aby pohraniční úřady učinily potřebná opatření k tomu cíli, aby každému pokusu o illegální překročení státní hranice z území býv. Rakouska do ČSR. bylo zabráněno již na státní hranici vrácením nepohodlného cizince.

Odkazy na prameny

  • Updated 1 year ago
The Czech lands (Bohemia, Moravia and Czech Silesia) were part of the Habsburg monarchy until the First World War, and of the Czechoslovak Republic between 1918 and 1938. Following the Munich Agreement in September 1938, the territories along the German and Austrian frontier were annexed by Germany (and a small part of Silesia by Poland). Most of these areas were reorganized as the Reichsgau Sudetenland, while areas in the West and South were attached to neighboring German Gaue. After these terr...

Státní okresní archiv Brno-venkov se sídlem v Rajhradě

  • State District Archive of Brno-country in Rajhrad
  • Czechia
  • Klášter 81
  • Rajhrad
  • Updated 6 years ago