Vyhoštění Židů československé státní příslušnosti z území Německé říše

Metadata

zoom_in
1

Přepis

  1. Česky

insert_drive_file
Text ze strany1

Vídeň I., 17. října 1938

Herrengasse 7

Věc: Vyhoštění Židů české státní příslušnosti.

Na základě vyhlášky říšského místodržícíhoRakousku, jíž se dává na vědomí nařízení cizinecké policie z 22. 8. 1938, GBl. f. Ö.1Note 1 : Věstník zákonů pro Rakousko (Gesetzblatt für Österreich) 379 z 2. 9. 1938, s okamžitou platností nařizuji, aby Židům české státní příslušnosti byl dle § 1 a § 5, odstavec 1 citovaného nařízení cizinecké policie zakázán pobyt na území Říše.

Odkazuje se na § 7, odstavec 1, 4 a 5 tohoto nařízení.

Pro registraci Židů české státní příslušnosti lze využít materiálu dosud nashromážděného na základě mého výnosu z 24. 8. 1938– Tgb.2Note 2 : denní rozkaz (Tagesbefehl) č. S II E 4 – 19/38 – o registraci české státní příslušnosti na území Říše.

Ve smyslu pokynu říšského komisaře pro znovusjednocení Rakouska s Německou říší je zákaz třeba vyhlásit a uvést v platnost okamžitě.

Prosím o průběžné informace o účinku. Po ukončení vyhošťování prosím zaslat sem přehled, kolik Židů je tímto opatřením dotčeno, a to samostatně podle osob mužských, ženských a nezletilých.

Dr. Stahlecker

Odkazy na prameny

  • Updated 5 years ago
Austria was occupied by the German Reich in March 1938 and annexed after a plebiscite. Many Austrians welcomed this “Anschluss”, after which they were treated equally as Germans – a separate Austrian identity was denied by the Nazis. Austria was integrated into the general administration of the German Reich and subdivided into Reichsgaue in 1939. In 1945, the Red Army took Vienna and eastern parts of the country, while the Western Allies occupied the western and southern sections. In 1938, Au...