Telefonická hlášení Zemskému úřadu v Brně o událostech na rakouské hranici, 18. března 1938

Metadata

zoom_in
3

Přepis

  1. Česky
insert_drive_file
Text ze strany1

Stát. polic. úřad v Břeclavi v 8.20 hod.:

Nic nového, styk stále slabý, přece však již začíná oživovati. Polských stát. příslušníků s průjezdním visem projelo 243, z toho 135 výprava Orbis z Říma na společný, hromadný pas.

Stát. polic. úřad v Mikulově:

Nic zvláštního.

Stát. polic úřad ve Znojmě:

Klid. [...]

Okresní úřad v Mor. Budějovicích o 8.40 hod.:

Mladíci s páskami od hranic úplně zmizeli, hlídky po hranicích konají vždy 2 muži staré rakouské fin. stráže. V pohran. rakouských obcích byla zavedena povinnost, že dospělí muži musejí 6 hod. týdně konati hlídkovou službu na hranicích. Na celní úřad v Obertürnau přišli včera odpoledne 2 říšskoněmečtí celní úředníci za účelem převzetí tohoto úřadu. Odpoledne kolem 17 hod. přišlo tam 12 osob v hnědých košilích s opasky (asi SA.), přivezli 12 slamníků a vystřídají pravděpodobně dosavadní hlídky. V Mor. Budějovicích byl zadržen Rus, který byl v době převratu ve Vídni, odkud utekl. Šel prý přes Horn a tvrdí, že 5 km od našich hranic má býti v posici || dělostřelectvo a asi 2 km před dělostřelectvem předsunutá pěchota ve 3 řadách za sebou. Informace úřední však zní, že v pohraničí není vůbec říšskoněmeckého vojska.

[...]

Státní policejní expositura v Karvinné, sděluje, že počet 222 polských státních příslušníků, opatřených průjezdním visem pro cestu z Rakouska do Polska udaný v ranním hlášení, jest správný. Diference mezi hlášením státního policejního úřadu v Břeclavi lze vysvětliti jedině tím, že v Břeclavi byli asi počítáni také rumunští státní příslušníci, kteří v Mor. Ostravě měli příležitost přestoupit na košicko-bohumínskou dráhu. Ostatně mohou to býti také polští státní příslušníci, kteří jedou směrem na východ a mohou míst polských drah použíti také drah československých až na Jasinu.

[...]

Okrsková celní správa (vrchní rada Stejskal) v 16.30 hod.:

[...]

insert_drive_file
Text ze strany3

Dnes dopoledne přijel k celnímu úřadu rakouský státní příslušník artista Ikerna, který říká:

Ve III. okrese ve Vídni bylo při prohlídkách u firmy Ungar nalezeno 40 kulometů, patřících komunistům. Dále prohlásil, že ve XX. okrese prý jich bude více. Ikerna měl doporučení od čs. vyslanectví ve Vídni.

[...]

Odkazy na prameny

  • Updated 1 year ago
The Czech lands (Bohemia, Moravia and Czech Silesia) were part of the Habsburg monarchy until the First World War, and of the Czechoslovak Republic between 1918 and 1938. Following the Munich Agreement in September 1938, the territories along the German and Austrian frontier were annexed by Germany (and a small part of Silesia by Poland). Most of these areas were reorganized as the Reichsgau Sudetenland, while areas in the West and South were attached to neighboring German Gaue. After these terr...

Moravský zemský archiv v Brně

  • Moravian Provincial Archive in Brno
  • MZA v Brně
  • Moravian Land Archives in Brno
  • Czechia
  • Palachovo náměstí 1.
  • Brno
  • Updated 5 years ago