Udalosti v Rakúsku.

Prezídiu ministerstva vnútra

Prahe.

K telefonickej zpráve podanej dňa 4.mája 1938 pánu odborovému radcovi Dr Matejkovi sa oznamuje podľa hlásenia okresného úraduŠamoríne ďalej toto:

Dňa 4.mája 1938 odpoludnia doviezla motorová loď princ "Andrej" grécku vlečnú loď, ktorá má nápis "Leartis" a je bez vlajky, menšia síce, ale pre ubytovanie židovských emigrantov pohodlnejšia ako pôvodná francúzska vlečná loď. Židiafrancúzskej lodi boli preložení do lodi "Leartis". Potom sa motorový čln so starým francúzskym vlečným člnom vrátil smerom k Bratislave. Nová vlečná loď, na ktorej teraz sú židovskí uprchlíci ubytovaní, bola prikotvená na tom istom mieste pri maďarskom brehu, kde bola loď francúzska.

K tomu poriečny plavebný úrad v Bratislave /Ing. Karlický/ sdelil, že francúzska vlečná loď "Guyenne", na ktorej povodne židovskí uprchlíci boli ubytovaní, bola podľa hlásenia poriečneho plavebného úradu pritiahnutá zpät do Bratislavy a je teraz prikotvená prázdna v zimnom prístave.

D‘alej sdelil, že loď "Leartis" patrí francúzskej plavebnej spoločnosti SSND. Riaditeľ tejto plavebnej spoločnosti slúbil poriečnemu plavebnému úradu v Bratislave, že loď "Leartis" nechá prikotvenú u maďarského brehu a že bez vedomia poriečneho plavebného úradu sa s touto loďou nič nepodnikne.

Za krajinského prezidenta:

[podpis]