insert_drive_file
Text ze strany1

Rakouští emigranti, příchod do ČSR.

Presidiu ministerstvu vnitra.

Podle zprávy policejního ředitelství v Brně přišlo do obvodu tohoto úřadu v době od 11. března do 14. dubna 1938 celkem 48 rakouských emigrantů, kteří překročili většinou čsl. hranice illegálně u Znojma, Mikulova a Břeclavi.

Z protokolárních výslechů těchto osob vyplývá, že překročili čsl. hranice v ranních, poledních či odpoledních hodinách, aniž by je někdo z čsl. pohraniční kontroly zastavil.

Velká část těchto emigrantů je bez státní příslušnosti, kterých se v Rakousku zbavují i když nebyli nikdy politicky činní. Cizinci jiné příslušnosti než rakouské jsou také bezdůvodně postrkem dopravováni na čsl. hranice a rakouskou pohraniční stráží odstrčeni na zdejší území.

Z těchto emigrantů jet největší počet pod patronací Ligy pro lidská práva (celkem 27), dále Solidarity (11), soc. dem. (1) a ostatní bez patronace (č). Liga pro lidská práva má ponejvíce emigranty bez státní příslušnosti a židy. Solidarita podporuje emigranty komunistického smýšlení (dříve soc. dem.).

Ostatní emigranti, kteří nejsou pod patronací, jsou většinou židé, kteří nemohli prokázati žádné důvody k emigraci a uprchliRakouska jedině ze strachu.

Z celkového počtu 48 emigrantů odešly již z Brna 4 osoby, takže ku 14. dubnu 1938 bylo v Brně celkem 44 emigrantů, jichž jmenný seznam se současně přikládá.

insert_drive_file
Text ze strany2

Se všemi emigranty, kteří překročili illegálně čsl. hranice, bylo zavedeno trestní řízení.

Všem těmto emigrantům byla policejním ředitelstvím v Brně dána po dohodě se zmíněnými spolky lhůta 14 dní k přechodnému pobytu, během které se pokusí tyto spolky větší část emigrantů přestěhovati do jiných států evropských resp. do zámoří.