insert_drive_file
Text ze strany1

Věc: Vstup cizinců z bývalého Rakouska na československé státní území. Průjezdní československá visa udělovaná polským státním příslušníkům

insert_drive_file
Text ze strany2

Ministerstvo vnitra bylo upozorněno, že na československém státním území zdržuje se řada polských státních příslušníků, většinou židů, kteří udánlivě odjeli z bývalého Rakouska, projeli československým státním územím a chtěli odejet do Polska, nebyli však polskými pohraničními orgány na polské státní území vpuštění.

Ačkoliv konkretní případy toho druhu nebyly prokázány, bylo přece zemským úřadem v Brně zjištěno, že počet polských státních příslušníků, kteří přijeli z bývalého Rakouska s československým průjezdním visem do Břeclavi, zpravidla převyšuje počet polských občanů, kteří v Bohumíně československé státní území opouštějí.

Zemský úřad v Brně proto na základě pokynu ministerstva vnitra zařídil, aby polští státní příslušníci, kteří přijedou z Rakouska do Břeclavi za tím účelem, aby projeli československé státní území a vrátili se do Polska, byli v Břeclavi převzati policejním pohraničním orgánem, který je jednou neb dvakrát denně doprovodí až do Petrovic a tam je předá polským pohraničním orgánům a přesvědčí se tak, že skutečně československé státní území opustili.

Za tím účelem vydalo ministerstvo zahraničních věcí (telefonicky sdělil min. rada Andrial) československému generálnímu konsulátu ve Vídni telefonický pokyn, aby průjezdní československá visa na pasy polských státních příslušníků, odjíždějících z bývalého Rakouska přes Československou republiku do Polska, byla opatřována poznámkou, že visum platí jen pro směr Břeclav-Bohumín.

(O tom byla presidia zemských úřadů v Praze, Brně a Bratislavě telefonicky vyrozuměna.)

insert_drive_file
Text ze strany3

Dle dalšího sdělení ministerstva zahraničních věcí (min. rada Andrial) budou cestovní pasy polských státních příslušníků, vydané polskými zastupitelskými úřady v cizině, opatřovány pro cesty z bývalého Rakouska do Polska poznámkou, že se s návratem do Polska souhlasí. („Bon pour se rendre en Pologne“). Jen pasy touto doložkou opatřené budou opatřeny československým průjezdním visem.

Pasy vydané polskými úřady v Polsku nepotřebují uvedené doložky, poněvadž příjezdu polských občanů majících tyto cestovní pasy (ovšem platné) do Polska nebude polskými pohraničními orgány bráněno. (Též o tom byla presidia zemských úřadů v Praze, Brně a Bratislavě telefonicky vyrozuměna.)